15 Mar 2015

Ajatuksia harjoittelusta: Venäjällä oltiin ja sinne mennään



Venäjä ja harjoittelu siellä on kuin Aasia, Lattarit ja Etelä-Eurooppa, 
koskaan ei tiedä mitä tapahtuu. 

Aina on oltava valmiina niin positiivisiin kuin negatiivisiinkin yllätyksiin. Tapahtuu paljon, tapahtuu paljon ex-tempore…Suunnitellaan, suunnitelmat toteutuvat tai sitten eivät. Jotain tapahtuu kuitenkin aina, Venäjä ei kyllä totta tosiaan tylsistytä.


EDUFI-harjoittelu Venäjällä, tunnettiin myös nimellä CIMO-harjoittelu Venäjällä, pyörii jo kohta 20 vuoden ajan. Ja harjoittelumahdollisuuksia on tullut ja niitä on mennyt. Ja jotkut mahdollisuudet ovat myös pysyneet. Ja lupa-asiat. Ne muokkautuvat uusiin uriin lähes vuosittain. Tai vähintäänkin muutaman vuoden välein. Kekseliäisyys on valttia ja rohkeus ja joustavuus ja verkostot. 

No, täytyy kuitenkin todeta se että harjoittelua eivät lupaviranomaiset melkeinpä missään maassa osaa asettaa sopivaan kategoriaan. Joillekin se on opiskelua, joillekin työskentelyä, joillekin vapaaehtoistyötä ja niin edelleen. Omaa lupakategoriaa harjoittelulla ei useinkaan kuitenkaan ole. Ei vaikka Suomessakin harjoittelu on jo lähes 70-vuotinen ilmiö. Ja joissakin maissa taas alle 10-vuotinen ilmiö. Yksinkertaista tai monimutkaista. Vai mitä? 


Mutta mikä positiivista, harjoittelu ja harjoittelujaksoista huolehtiminen ei ole tylsää ikinä. Mustaa huumoriakin voi ja täytyy panna peliin aina silloin tällöin. Ja seikkailujakin Venäjällä riittää.

Soisi harjoittelijoille kuitenkin reppuun paremmat eväät. Harjoittelija kun ei useimmiten lähde maailmalle ansaitsemaan, vaan tietojansa ja taitojansa syventämään ja oppimaan. Oppia itselle ja osaamista tuleville työnantajille. Ja sitä elämää kokemaan.



Viime vuosina suomalaisopiskelijoita on ollut Venäjällä korkeakouluissa ja järjestöissä, sekä suomalaisissa tai pohjoismaalaisissa organisaatioissa. Venäjän vaihtuvat tilanteet ovat vaikuttaneet milloin mihinkin suuntaan. 

Tällä hetkellä suomalaisia on opintojaksoihinsa liittyvillä harjoittelujaksoilla korkeakouluissa, järjestöissä ja joissakin suomalaisorganisaatioissa. Tsekkaa tästä tarkemmin, millaisia harjoittelumahdollisuuksia Venäjältä löytyy. Ja harjoittelun tarkoituksena on siis yllä mainittujen päämäärien lisäksi edesauttaa myös Suomen ja Venäjän välistä yhteistyötä. 

FinlandEmoji: Torilla tavataan...Tai sitten Venäjällä !






No comments:

Post a Comment