30 Aug 2015

Kappale kauneinta Espanjaa...ja myös makoisinta

Näin otsikoi ja tunnelmoi Helsingin Sanomien lauantai-liite Galiciasta...


Ja en voi muuta kuin vain vahvistaa tämän. Se Galicia...ja joukkoon lisäisin myös Baskimaan, Asturiaksen...siis sitä samaa "Vihreää Espanjaa" (España Verde). Tähän joukkoon voisi myös lukea Katalonian. Tsekkaa nämä! Löytyy upeita rantoja, mutta myös viettelevää vihreyttä ja vehreyttä. Sekä sipaus sitä sopivaa karuutta. Sitä karakteeriä, ja mitä karakteeriä!


No kun puhutaan Pohjois-Espanjasta Barcelonan oletkin takuuvarmasti jo tsekannut ja ehkä Baskimaan Bilbaonkin, buumin a la Guggenheim-museo myötä. Mutta kuinka moni on matkaillut Portugalin pohjoispuolisessa Espanjassa, Galiciassa?


Niin...ruoka Pohjois-Espanjassa on ylivertaista. Näin uskaltaisin väittää. Toki tästä saa olla myös eri mieltä. Niistä pienistä vihreistä paprikoista ("Pimientos de Padrón") jo eräässä tämän blogin päivityksistä jo puhuinkin. Sitten on ne "Merelliset simpukat" ("Almejas marineras") ja kaiken kruunaa "Mustekala galicialaiseen tapaan" ("Pulpo a la Gallega").


Puhumattakaan Pohjois-Espanjan muista merenelävistä ja kalaruuista. Mustekalat Galician rantamilla ovat kuulemma erilaisia. Niiden väri on punaisempi ja maku syvempi kuin vaikkapa mustekalojen Marokon rannikon tietämillä. Tämä johtuu kuulemma merivirroista ja silleen...Ja myös ne pienet vihreät paprikat Padrónista ovat ylivertaisia. Muualtakin näitä vihreitä paprikoita saa, vaikkapa Baskimaasta tai Marokosta. Mutta näiden paprikoiden koko on isompi ja maku ei aivan niin "syvä" kuin padrónin paprikoiden.


Myös Baskimaa on kulinaarinen mekka. Ehdottomasti! Paikalliset tapakset eli "Pintxokset" eivät päästä irti otteestaan kun ne kerran näkee täydessä loisteessaan...Baaritiski täynnä upeita Pintxos-tapaksia. Mikä silmänilo ja vatsanhurma! Myös muut merenelävät maistuvat Baskien pöydästä tarjoiltuna, vaikkapa "Mustekalat omassa musteessaan" ("Chipirones en su Tinta").



Kaiken tämän kruunaava hyvä juomat elikkä Galician Rias Baixas -alueen viinit, joista jo aiemmin olenkin kertonut. Baskimaasta löytyy ikiomaa Txakoli-valkoviinä, ja Riojan viinialue ulottuu Baskimaan eteläosiin. Ja Asturias on tietysti siiderien mekka. Paikallisesti tuotettua siideriä  saa myös Baskimaasta ja Galiciasta.

No comments:

Post a Comment