10 Mar 2015

Vodka all the way




As I am tomorrow in the train heading to St.Petersburg, I must of course talk about vodka. And then I will go to the restaurant car, and take one Schnapps...Of course vodka...May be or may be not that way…But here first a Finnish tune about vodka, and it is heavy! Sing-along…Nazdorovie-salud-prost-kippis-hölykynkölykyn...

 
Where you can find the best vodka in the world? Well, it depends… Best vodka comes from Russia, of course. But the best vodka with different tastes comes from Estonia. And you can find good ones in Sweden and Finland too. Have a taste of vanilla, lemon, black currant or white tea, cocos vodka…You do not forget it. And here one more tip, a secret one may be for some of you. Have a taste of Nemiroff Honey Pepper Vodka, the Ukrainian vodka. You never forget it. And in St.Petersburg you may have the interest visiting the Museum of Russian Vodka


By the way. I heard in the train in Eastern Finland that more or less in the year 2000 or little bit later they almost ran out of vodka in the Russian stores. But it was because they ran out of tax stamps. But everything was solved out at the end, of course…So this is what I heard...

Lovely ”Pastaballs”



Pelmenis, the Russian dumplings are a MUST when visiting Russia. 


Pelmenis with Russian sour cream "Smetana" mixed with Russian horseradish "Hren"...Tasty-tasty.


At least I love them. Even if this may be called every-day-food for the Russians. I order them every time here and there, if only in menu. 

And I love all the “relatives” of the world of pelmenis too

I have eaten ”Varenykys” in Ukraina, ”Kyozas” in Japan,



”Momos” in Nepal,

and "Khinkalis" in Georgia. And in China the local Dumplings too.

Varenykys with quark are almost the best of all…Eating kyozas with sour cream and Japanese horseradish "wasabi" are the best and beast of all the food in the world…Georgian khinkalis have also broth inside. Super! It is a piece of art, the way of eating them without dropping the fillings on your trousers…

Prijatnogo appetita! Enjoy your Pelmeni-meal!

9 Mar 2015

Delicious on the Russian way…Vkusnyi po-russki…



"Borscht" you know, I am sure. But do you know "Solyanka"? I love it. Actually I ate Solyanka first time in DDR or was it in Estonia?

And the “Blinis”? In Russia they look like normal crepes, in Finland they look like fat crepes. Blinis with onions, roe and sour cream are…You can guess how they are…So, try them.


If you visit Helsinki, visit some Russian restaurants, as Bellevue. It is very traditional, and almost 100 years old. And the Bar Café Moskva. The heavy-heavy Retro-Russian bar with Russian type curtains and no opening hours marked on the door. It is one of the Kaurismäki-bars in Helsinki. I am sure you know who Kaurismäkis are, Aki and Mika. The famous Finnish filmmakers…

Vaihdosta duuniin, vuodesta viidenteen



Venäjä-Klubin idea porskuttaa aina vaan… No, nostetaanpa tässä ensin kahta hattua Klubille!

Venäjä-Klubi eli nuoret suomalaiset yrittäjät Venäjällä, Suomen Pietarin konsulaatti ja CIMO järjestävät tulevana perjantaina suomalaisille opiskelijoille ja harjoittelijoille ”Vaihdosta duuniin” –tilaisuuden Pietarissa. Venäjällä töissä olevat suomalaiset kertovat opiskelijoille ja harjoittelijoille, millaista on työskennellä Venäjällä ja mitä Venäjälle töihin halajavan tulisi ottaa huomioon siellä työskennellessä. Vaihdosta duuniin” –tilaisuuden formulaan kuuluu myös se, että tarjolla on työ-, gradu- ja harjoittelupaikkoja.
  

Niin ja jos en ihan väärin muista, ”Vaihdosta duuniin” taitaa täyttää nyt myös vuosia. Täyteen tulee pyöreät viisi vuotta. Ja suosiota on ollut. Konsulaatin sali on ollut aina täynnä ja puhutaan siis sadasta osanottajasta, ja joskus hiukan ylikin. Tilaisuuden tunnelma on aina ollut leppoisan informatiivinen.

Ja tässä juttua tämänvuotisesta "Vaihdosta duuniin" tilaisuudestamme. Niin, Venäjällä oikea asenne avaa ovia...

Linkkejä nettiartikkeleihin: