1 May 2016

Niin, mitä yhteistyömahdollisuuksia suomalaisille korkeakouluille tai asiantuntijoille löytyisi Galiciasta?

Työstimme viikonloppuna Vigon yliopistosta asiantuntijan kanssa seuraavia teemoja suomalaisten korkeakoulujen ja Erasmus-harjoittelijoita lähettävien hyödynnettäviksi. 
Ja muitakin idoita syntyi...

  1. Vigon yliopisto: alat ja vahvat alat?
  2. Vigon yliopisto: kiinnostuksen kohteet kv.yhteistyöstä yleensä?
  3. Vigon yliopisto: millä aloilla mahdollisuuksia tutkimusyhteistyöhön?
  4. Vigon yliopisto: rajat ylittävä yhteistyö?

Lisäksi tapasin viikonloppuna myös Vigon Eures-neuvojan. Hänen mukaansa työttömyystilanne Espanjassa pahenee ehkä vielä lisää. Itse olin jo toiveikkaampi...No, nuorisotyöttömyys on siis 50% ja työttömyys yleensä 24%. Kuulin myös, että Espanjan Eures-neuvonnassa on tapahtunut muutoksia. Eures-neuvojat voivat tehdä jatkossa yhteistyötä myös yksityisten rekrytointifirmojen kanssa. Edellyttäen että ko.tahot läpäisevät ns. laatutestin.



Eures-neuvontaa Espanjassa


Olen pikku hiljaa verkostoitunut Pohjois-Espanjan Eures-neuvojien kanssa, jotka vastaavat neuvonnasta Suomeen ja Pohjoismaihin päin. Barcelonaan, Zaragozaan ja Galiciaan on jo yhteys. Baskimaan otan "käsittelyyn" kun menen sinne ensi vuonna lomalle. Hyödyllistä, sillä näiltä Eures-neuvojilta saa aina tarvittaessa hyödyllistä tietoa Espanja versus työskentely Espanjassa jne. liittyen. 




Erasmus-harjoittelupaikkoja  

 

 Oletkos muuten huomannut, että Vigon yliopisto tarjoaa aika ajoittain Eramus-harjoittelupaikkoja ulkomaalaisille opiskelijoille ja erityisesti myös suomalaisille. Mielessä olisi että suomalaisille opiskelijoille voisi mainostaa tiettyjä Galician erityisosaamisaloja, jonne tiettyjen alojen opiskelijat voisivat hakeutua harjoittelemaan Erasmus-tuella. Vigon yliopisto lähettää siis mm. ko.aloilta (ja suomalaisille Suomen erityisosaamisaloilta kuten vieraat kielet ja koulutus) aika ajoittain Eramus-harjoittelupaikkatarjouksia ulkomaalaisille opiskelijoille.

Tätä ideaa voisi laajentaa myös muutamille muille suunnille Euroopassa. Jotta Erasmus-harjoittelukokemusta Euroopasta voitaisiin hyödyntää vieläkin paremmin, vaikkapa Suomen tulevaisuuden kilpailukykyä ajatelleen.  

Mentorointi-asiaa ja "työllistymiskursseja"


Viikonloppuna järjestelin myös tämänhetkiselle mentoroitavalleni opiskelijalle Turun yliopistosta mahdollisuuden kahteen Skype-juttutuokioon Vigon yliopiston asiantuntijan kanssa. Kyseessä on asiantuntija jolla on paljon kokemusta EU:ssa työskentelystä ja joka hallitsee espanjan lisäksi 3 muuta kieltä. Pääasiallisena aiheena näissä skype-tuokioissa tulee olemaan "Työskentely EU:ssa sekä verkostojen ja kielitaidon hyödyntäminen".

Muut vastaavat juttutuokiot mentoroitavallani on sopivaksi katsomieni asiantuntijoiden kanssa OKM:stä, UM:stä ja CIMOsta.
Sama aihe ja sen lisäksi joidenkin asiantuntijoiden kanssa aiheina lisäksi työskentely saksankielisissä maissa sekä verkostoituminen. Olen mentoroinut tähän mennessä jo kahta muuta ta opiskelijaa Turun yliopistosta ja itse asiassa myös yhtä Lapin yliopistosta. Mentorointi mielestäni tärkeää "tulevaisuuden työtä" meiltä asiantuntijoilta. Tätakin mallia voi jatkossa laajentaa ulkomaille eli skypen avulla saanee mentoroitavalle opiskelijalle järjestettyä  "työpaikalla käyntejä", siis juttutuokioita ulkomaisten asiantuntijoiden kanssa.

Viikonloppuna juttelimme myös aiheesta korkeakoulujen kurssit, jotka helpottavat työllistymistä ja syntyi idea että ehkäpä tässäkin olisi mahdollisuuksia korkeakouluyhteistyöhön Suomessa ja Galiciassa? Juttelen asiasta enemmän Vigon yliopiston kv.asioitten toimiston kanssa viikolla ja kesällä kun tulen tänne Galiciaan uudemman kerran, silloin lomailemaan. 
  

Vigon yliopiston opintoalat



 Millä aloilla Galicialla on erityisosaamista?


Vuodesta 2013 alkaen Galicia on harjoittanut erikoistumispolitiikkaa joka lähtökohtana on eurooppalainen tutkimus- ja innovaatiostrategia (S3 “Smart Specialization Strategy”). Tätä strategiaa koordinoivat Euroopan komissio ja Euroopan alueiden komitea. Sen tarkoituksena on alueiden väliseen toimintaan suunnattujen varojen entistä järkevämpi käyttö ja hyödyntäminen.

Jotta Galicia hyötyisi, on ollut tarpeellista määritellä 3 missiota.

Jokaisessa missiossa on tutkimus- ja innovaatioprojekteja joihin on todennäköisesti mahdollista saada rahoitusta = Näistä strategioista löytyy 3 haastetta, joissa Galiciasta löytyy osaamista:

1.Uudenlainen innovaatioon pohjautuva malli luonnonvarojen ja kulttuuriperinnön hallinnasta
1.1.Merestä saatava hyöty
1.2.Kalanviljely
1.3.Biomassa ja meristä hyödynnettävä energia
1.4.Primääritalouden modernisointi: maatalous, kalastus, metsä
1.5.Turismi (TIC: tieto- ja viestintäteknologia)

2.Kestävä kilpailuky, kilpailukyvyn kasvattaminen
2.1.Saavutettavuuden lisääminen seuraavilla aloilla:
autoteollisuus, laivanrakennus, tekstiiliteollisuus ja julkinen hallinto (yhden ja saman tuotteen hyödyntäminen laajemmin esim. autoteollisuuden eri sektoreilla)
2.2.Kilpailun parantaminen yllä mainituilla aloilla
2.3.Tieto- ja viestintäteknologia ja niissä olevien ydintoimintojen vahvistaminen sekä niiden laajempi soveltaminen ja hyödyntäminen (TIC, KET)

3.Uusi terveellisempi tapa elää
3.1. Aktiivinen vanhuus (Ikääntyminen)
3.2. Ravitsemus

2. Tutkimus ja innovointi Vigon yliopiston kolmella kampuksella (I+I: perustutkimus ja soveltava tutkimus)
Vigo: ”Campus do Mar” (meri) ja teollinen Vigo (energiateollisuus, TIC, biotekniikka, ilmailu- ja avaruustekniikka)
Orense: ”Campus da Auga” (vesialueen topografisten ominaisuuksien kartoittaminen ja kuumat lähteet)
Pontevedra: Campus CREA (suotuisa innovaatioympäristö ja luova talous)

Vigon yliopisto: Rehtoraatti
3.Yhteistyömahdollisuuksia Suomen kanssa?
3.1.Biomassa (metsistä saatava energia), uudet vaihtoehtoiset tavat hyödyntää energiaa teollisuudessa
3.2.Tieto- ja viestintäteknologia, sähköinen asiakirjojen hallinta (TIC, e-governance)
3.3.Aktiivinen alue- ja väestöpolitiikka, aktiivinen vanhuus


Image result for emoji suomi
Emoji "Suomi"

No comments:

Post a Comment