1 May 2016

Matka käy Galiciaan ja Vigoon, korkeakoulusektorilla tapahtuu ja on tapahtunut

Niin kysyt kai nyt, mikä ihmeen Galicia? Tai missä se sellainen Vigo on? Tai onko siellä yliopistokin? 

No, Vigon yliopisto on jo neljättä kertaa peräkkäin Times Higher Education -tilastossa 150 parhaimman yliopiston listalla, silloin kun puhutaan yliopistoista jotka ovat 50 vuotta nuorempia ja kun tarkastellaan opetusta, tutkimusta sekä lainauksia tutkimuksista. Espanjasta Autónoma de Barcelona, Pompeu Fabra, Autónoma de Madrid, Rovira i Virgili, ovat 100 parhaimman joukossa ja sijoilla 100-150 ovat Alcalá, País Vasco, Carlos II, Politécnica de Valencia e Politécnica de Cataluña ja Universidade de Vigo.



Karheaa Galiciaa

Rajan ylittävää yhteistyötä, uutta kuultua ja vanhaa todettua


No tässä siis eri yhteyksissä olen havainnut että Galicialla ja Pohjois-Portugalilla on paljon rajan ylittävää yhteistyötä myös korkeakoulusektorilla (ja molemmilla myös omilla alueillaan eli Galiciassa ja Pohjois-Portugalissa). Yhteistyötä vaikkapa liittyen työllistymiseen ja kaikkeen mikä liittyy mereen.

Näin kuulin myös viime toukokuussa CIMOssa mentoroimaltani pohjoisportugalilaiselta asiantuntijaharjoittelijalta, ja myös kun teimme vierailuja valitsemiini suomalaiskorkeakouluihin. Muuten yhteen työllistymiseen liittyvään projektiin ja muutamiin muihin, lähinnä tutkimusprojekteihin "kuulutinkin" Suomen suunnasta partneria Vigon yliopistolle.


Ja sellaiset löytyivätkin. Työllistymiseen tähtäävä projekti kaatui kuulemma viime metreillä välimeren ympärysmaiden partnereiden "luisteluun". Puolestaan toiseen projektiin joka "ylitti rajat" tuli rahoitusta EU:lta (yhtesityöpartnereina Suomi/Viro, Vigo/Galicia-Espanja, Porto/Pohjois-Portugali sekä Luxemburg). Niin, Suomellahan on myös paljon kokemusta rajan ylittävästä yhteistyöstä, harrastettiin sitä sitten Pohjoismaiden, Viron tai Venäjän suuntaan. Mukava miksaus Euroopan eri ulottuvuuksia, pohjoista ja etelää ja ehkäpä vielä mausteeksi ripaus Keski- tai Itäeurooppaa tarvittaessa...

Mutta tähän työllistymiseen liittyen olisi molemmissa maissa ja Euroopassa suurta tilausta juuri nyt. Eipä tule yllätyksenä kenellekään.  No, jos joku vaikka innostuisi tästä, kirjoittamani perusteella...Voin tarvittaessa auttaa Vigon ja Porton yliopiston yhteyksieni kautta partnerin etsinnässä...Tai jos Baskimaa kiinnostaisi enemmän, niin sitten siellä suunnalla myös...Niin ja minulla on myös kontakeja Pohjois-Espanjan Eures-verkostoon linjalla Barcelona-Baskimaa-Galicia.


Niin ja jos et tiennyt, Porton yliopistoon on syntymässä uudenuutukainen rekrytointipalvelut. Siksi kiersinkin tällä kertaa nimenomaan Porton kautta (kuten välillä aiemminkin) eli tutustuakseni tähän asiaan tarkemmin. Ja tässä ennen maanmainion koulutusviikon alkua jutustelen vielä viikonlopun aikana tiettyjen asiantuntijoiden kanssa, sellaisten jotka eivät tuolla viikolla ole mukana.

Porton siltoja pitkin, joskus anno domini

Niin ja miten tänne Galiciaan pääsee? 


Itse matkustin tänne 12 tuntia putkeen Suomesta. Oli hiukan väsynyt olo, mutta kuitenkin motivoitunut koska näköpiirissä Vigon yliopistossa oli mahtava koulutusviikko "Employment and Enterpreneurship International Week" ja uutta tietoa ja uusia ihmisiä verkostooni. Eli viikolla siis asiaa työllistämisestä, yrittämisestä ja kansainvälisestä harjoittelusta.

Lisäksi hyödynnän tämäntyyppisisten tapahtumien ympärillä aina myös niitä muita mahdollisuuksia joita avautuu verkostojeni kautta:
1. Käydä ennen tai jälkeen sekä tapahtuman aikana keskusteluja otolliseksi arvelemieni tahojen kanssa. 
2. Vinkata tai tarjota suomalaisille korkeakouluille uusia kiinnostavia yhteistyömahdollisuuksia
3. Jakaa suomalaisissa korkeakouluissa työskenteleville asiantuntijoille tietoa
4. Ideoida opiskelijoille uusia mahdollisuuksia, jokus vaikka pieniäkin, hyödyntää sopiviksi katsomiani kohteita. 

Osa uusista tai vanhoista ammatillisista tuttavuuksistani on mahdollisuus tavata koulutusviikon aikana. Osan kanssa joudun tapaamisen järjestämään koulutusviikon ulkopuolella, koska he eivät tälle viikolle osallistu ja ovat kv.viikkojen aikana kiinni omissa töissään.

No tämä kaikki Vigon koulutusmatkalla keräämäni tieto on toivottavasti hyödyllistä muille sekä  ilman muuta yleissivistävää ja ammatillisesti hyödyllistä minulle.


Tällä kertaa lentoni kulki reittiä Helsinki-Lissabon-Porto ja Portosta Galician bussilla Vigoon.

Bussista aukevat muuten mahtavat maisemat Vigoon tullessa

Niin, nuo maisemat muistan jo ensimmäiseltä kerralta, kun tulin tänne bussilla Madridista. Sujuvaa busseilua yhdellä lyhyellä lounastauolla 7 tuntia. Toinen reitti lentää Portoon, hiukan sujuvampi ehkä, on Hki-Frankfurt-Porto. Niin ja tietysti voi vaihtaa Vigon koneeseen Madridissa. Mutta Vigon ja Galician sää on oikukas ja joskus Vigon lentokentälle ei sääolosuhteiden takia voi laskeutua.

Ja lopuksi tarinaa siitä, miten päädyin alunperin tänne "Euroopan nurkkaan" Galiciaan

Päädyin siis tänne Galiciaan noin 15 vuotta sitten, kun etsin espanjan kielen kurssia Espanjasta. Eli ajatuksella rohkea rokan syö ja sinne mikä tuntematonta...Mutta etsin siis kurssipaikaksi sellaista kohdetta, joka sijaitisi mahdollisimman kaukana Suomesta päin katsottuna...Ja mahdollisimman läheltä Portugalin rajaa. En tiedä miksi Portugalin rajan läheisyydestä...Ehkä siksi että Pohjois-Espanjan tapaan Pohjois-Portugali oli jo aiempien reissujeni perusteella vaikuttanut sympaattiselta kulmalta Euroopassa.

Portugalin ja Galician (Espanja) rajajoella, Minho siis

On entistä vahvempi fiilis, että tämän kulman ihmisten kanssa suomalaisilla synkkaa. Mustaa huumoria myöten. Toki asiasta saa ja voikin olla eri mieltä... No tämä ei ole vuosien saatossa havaitsemani mukaan mielestäni kuitenkaan vähäpätöinen juttu. Jos noin niinkuin ajatellaan laadukasta, luotettavaa ja pitkäjänteistä yhteistyötä.



Valitkoon siis kukin mieleisensä lennon tai...mieleisensä yhtesityömahdollisuuden...! Mutustellaan sitä sitten yhdessä. Niin ja lisää ideoita yhteistyöhön tai mahdollisuuksiin seuraavassa tämän sarjan jutussani.

Por favor, pelikenttä on teidän ja suomalaisten aktiivisuus mannaa meille kaikille!
Hyvää matkaa tai tervetuloa! Bienvenidos! Tai kuten gallegoksi sanotaan...


No comments:

Post a Comment